Евтина LED лента? Или защо евтината лента е евтина

Здравейте,
Следващият пост е за всички, които биха се заинтересували защо евтината лента няма как да е едновременно и евтина, и качествена, и дълготрайна, и много ярка.

На пазара на светодиоди в България масово се използва невъзможността за отличаване на пръв поглед (пък и на последващ поглед с просто око) на некачествената от качествена LED лента. На външен вид са еднакви, опаковките им са еднакви, и съвсем естествено, клиентите питат: „защо едната струва 2 пъти по-малко? Каква е разликата?“ Отговорите на тези въпроси са публикувани по-долу.

Първо, направихме няколко абсолютно елементарни и същевременно много показателни теста.
В какво се състоят тестовете и какви продукти включват? Първо продуктите:
1.Светодиоден модул на Амара Лайтинг, за който твърдим, че е направен със светодиоди от висок клас (дали е така ще се види на микроскопските снимки)
2.Светодиодна лента 3528 на Амара Лайтинг, направена със светодиоди 3528 среден клас (най-висок клас много рядко някой в България би си позволил, и затова ги ползваме само в наши проекти)
3.Светодиодна лента 3528 нисък клас, взета от българска фирма, продаваща подобни на много ниски цени.
Първият тест е визуален и включва оглед и снимки под микроскоп на трите 3528 светодиода, описани по-горе, при увеличения съответно 20Х ,80Х и 350Х.

Сложили сме и линийки за по-лесна визуализация на размерите, и също така един проводник, за да е ясно, че снимките са при едни и същи условия.
Размери на чиповете- 23Х10 mils-АМАРА ЛАЙТИНГ модул, 12Х12 mils-АМАРА ЛАЙТИНГ лента 3528, 7Х7 mils -евтина лента .
Ако сметнем площта на кристалите се получава 230 mils*2 , 144 mils*2 и 49 mils*2 съответно.
За хората, на които мерната единица е непозната , mil е една хилядна от инча, или 0.0254 милиметра.
Т.е. се получава, че размера на кристала(или чипа) в светодиода 3528, използван в евтината лента( около 3-3.6 лв/м) е 3 ПЪТИ по-малък от този, изполван в лентите на АМАРА ЛАЙТИНГ.
Оттук идва и първата, съвсем не единствена причина за доста по-ниската цена.Естествено е за 49 м2 паркет да платиш по-малко отколкото за 144 м2 от същият паркет ( а това остава друг въпрос дали е същия).
Следващото увеличение е 80 пъти, още по-видима става разликата в размерите на чиповете.

Третото увеличение е 350 пъти.

Там се вижда, че докато чипа от модула на Амара Лайтинг не се събира в снимката поради големият си размер, този от лентата на Амара Лайтинг се събира частично също, докато евтиният чип е целият в снимката.
Малките жълти точици са местата за запояване анода и катода на чипа(златните проводници се късат при снемане на фосфора) , вижда се и разстоянието между тях на съответните диоди колко е различно заради разлика в размерите им.
Какво е значението на размера на кристала?
При един и същ ток при по-малкия кристал ще има много по-голяма плътност на тока, оттам и загряването е много по-голямо, животът пък много по-кратък.
Следващият тест беше да пуснем едно доста високо постоянно напрежение ( 31V) и да следим какво ще се случи със светодиодите .
Продължава…..