Изграждане на осветлението в кухнята и пространството около нея

Изграждането на осветлението в кухнята и пространството около нея в последните години е предмет на професионален интерес от редица дизайнери на осветление, производители и частни лица. С развитието на LED технологиите осветлението в кухнята вече е достъпно, функционално и може да бъде изградено точно според нуждите и предпочитанията на клиента.

Най-общо казано, в кухнята трябва да направим разлика между две зони за осветление – генералната зона, т.е. общото осветление на пространството, което сме обособили като кухня (било то отделно помещение или част от дневната) и локална зона – там, където се извършва готвенето, подготовката на храната,  отсервирането. Зони на локално осветление са зоните над кухненския плот, на острова (ако има такъв), над мивката, печката..

Генералното осветление на кухнята е цялото осветление, което ще използвате по време на хранене, когато пиете кафе сутрин, или просто когато си почивате в зоната на кухнята. Препоръчително светлината в тази зона би следвало да е минимум  110 lux. Тази стойност, разбира се, може да бъде увеличена според индивидуалните предпочитания на клиента и според възрастта на обитателите на апартамента.

Най-популярен избор за генерално осветление са т. нар. луни за вграждане, в които се поставя LED крушка, също така LED панели, или, ако няма окачен таван – осветители за открит монтаж с LED крушка.

Оптимално би следвало да разположите LED луните по периметъра на кухненското пространство, като самите луни би трябвало да са поставени през 1.2 – 1.8 м. една от друга. 

Поставяйки ги по периметъра,  ще избегнете засенчване, когато стоите до кухненския остров или шкафове.

Актуална тенденция в последните години е поставяне на LED лента над горните и под долните шкафове. Това дава възможност да използвате осветлението на шкафовете като амбиентно осветление рано сутрин или късно вечер.

Препоръчваме цветът на светодиодите в кухненското пространство, а и генерално в дома да е т .нар.  топло бял или в границите от 2700 до 3200К.

За да не се преуморяват очите, е необходимо да подберете качествени продукти с коефициент на цветопредаване (CRI) минимум над 80. Ако имате възможност, изберете CRI>90, отново в топлия спектър.

LED осветлението е с много възможности за лесно и бързо управление – увеличаване и намаляване на степента на светене, включване /изключване само с едно докосване, сензори за включване при движение и т. н.

Специално внимание трябва да обърнем на осветлението в локалните зони – над кухненския плот и на острова. Изискванията за осветеност там са завишени – препоръчителният минимум е 538 lux. За да осветите добре пространството над кухненския плот, препоръчваме да използвате LED лента с минимален светлинен поток от 900 lm/m. Използвайте алуминиеви профили с дифузери, в които да скриете лентата. За да не виждате директно лентата, а само светлината от нея, би следвало да я разположите в предната една трета от площта на горните шкафове. Обикновено лентата се разполага по цялата дължина на горния ред кухненски шкафове.

Производителите на алуминиеви профили предлагат огромно разнообразие: профили за вграждане, за открит монтаж, в различни цветове и форми, с различни дифузери.

Това, което ще направи осветлението функционално, обаче, е LED лентата, която ще изберете.

Тя трябва да е с голям светлинен поток, отново в топло бял цвят.

За да бъде осветлението над кухненския плот и уютно, съветваме да се предвидят и сензори или димери за регулиране на светлината в тези зони. Така, когато силното осветление вече не е необходимо,  можете да го намалите и да го използвате като фоново, заедно с генералното осветление на кухнята.

За острова най-често срещани са т. нар. висящи осветители, като тяхната задача е да осигурят директно спотово осветление над плота на острова. Тъй като това е локална зона, стандартите за осветеност са същите като за кухненския плот.

Допълнително, LED лента може да бъде монтирана в  горната част на чекмеджето, където да светва при отваряне.